Licht voor fotografen

De samenhang tussen sluitertijd, diafragma en dieptescherpte wordt tegenwoordig uitgelegd als “de belichtingsdriehoek”. Google dit mocht het nieuw voor je zijn.  Je krijgt dit in geuren en kleuren op je scherm. Mocht je ergens lezen dat dit de sleutel tot je fotografie moet vormen denk er dan op tijd aan dat dat over techniek gaat en fotografie over beelden.

Wanneer we over lengte en gewicht spreken nemen we aan dat iedereen weet wat centimeters en kilogram zijn.  Maar in fotografie spreken we op heel veel plaatsen over een "stop".  Ongetwijfeld heb je daar al van gehoord maar weet je ook exact wat je met dat begrip allemaal kan uitleggen, begrijpen, rekenen... ?

Eerste deel

We gaan in detail zien wat een stop is en vooral wat je er praktisch mee kan doen.  We zoeken proefondervindelijk hoeveel belichting kan en mag afwijken en hoeveel we dit in de nabewerking terug kunnen corrigeren.

Goed weten wat "lichtafval" is en vooral wat je er mee kan doen is de basis om goed te leren flitsen en met meerdere lichtbronnen te werken.
Google eens "omgekeerde kwadratenwet".  De ingewikkelde formule gaan we heel eenvoudig leren gebruiken.  Niet af en toe, maar bijna altijd als we naar licht kijken.

In dit eerste deel zien we ook waarom we in bepaalde gevallen onze camera best op manueel gaan instellen.

Tweede deel

"met licht zie je iets, met schaduw maak je de sfeer".  Een zinnetje dat ik veel te dikwijls gebruik maar wat de essentie vormt van het tweede deel. We gaan met verschillende lichtbronnen en posities werken en ook met een reportageflitser. De voorbeeldfoto's maak ik ter plaatse en we zien met Lightroom hoe we ze nog kunnen aanpassen.

Verwachting

Ik heb deze lezing al een aantal maal gegeven en probeer zo volledig mogelijk te zijn. Dit is moeilijke materie die technisch over de absolute basis van fotografie gaat. In 2 a 3 uur zien we heel veel en wat bijstuderen en proberen achteraf is zeker nodig. Zonder je te willen afschrikken geef ik het toch graag mee : dit is mijn moeilijkste lezing.

Meer info

Meer weten of het iets voor u is ? Telefoneren naar 0477 26 16 07 tussen 8u30 en 21u, alle dagen 7/7. Een berichtje laten mocht ik niet antwoorden.


Powered by SmugMug Owner Log In